Produkty wskazane

Mięso: baranina, królik, dziczyzna.
Ryby: dorsz, flądra, makrela, łosoś, jesiotr, szczupak.
Nabiał: chude mleko, jogurty, kefiry, ser feta i mozzarella, mleko kozie.
Tłuszcze: oliwa.
Orzechy: migdały.
Zboża: pieczywo chrupkie, owies, proso, orkisz.
Warzywa i owoce: brokuł, brukselka, buraki, kapusta, kalafior, marchew, papryka, pietruszka, ananas, banany, śliwki, winogrona.
Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne.

Produkty obojętne

Mięso: cielęcina, indyk, wątróbka, wołowina.
Ryby: pstrąg, sieja, łosoś, okoń, śledź, karp.
Nabiał: masło, maślanka, sery żółte i pleśniowe, mleko sojowe.
Warzywa i owoce: fasola, cebula, cykoria, cukinia, kalarepa, czosnek, ogórek, pieczarki, por, szparagi, szpinak, ziemniaki, arbuz, agrest, brzoskwinie, cytrusy, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie.
Przyprawy: bazylia, majeranek, mięta, ocet.

Z tego zrezygnuj

Mięso: drób, wieprzowina.
Ryby: węgorz, wędzony łosoś, ostrygi, krewetki.
Tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany.
Orzechy i pestki: sezam, orzeszki ziemne i laskowe, pestki dyni oraz słonecznika.
Zboża: jęczmień, pszenica, żyto, kasza gryczana, mąka kukurydziana.
Warzywa i owoce: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, kokos, rabarbar.
Przyprawy: pieprz, cynamon.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Zobacz także:

Śniadanie:

  • 3 łyżki dmuchanego ryżu ze szklanką chudego mleka
  • jajko na miękko
  • koktajl jogurtowo-bananowy

Obiad:

  • miseczka jagnięciny duszonej ze szparagami
  • 2 wafle ryżowe
  • zielona sałata
  • szklanka zielonej herbaty lub kawy z mlekiem

Podwieczorek:

  • jogurt owocowy z łyżeczką miodu

Kolacja:

  • 150 g morszczuka gotowanego na parze z dodatkiem curry