Banany wbrew pozorom i powszechnym plotkom wcale nie mają tak dużo kalorii. Jeden średni banan to około 150 kalorii. Ma on dużą zawartość węglowodanów – skrobi, sacharozy, glukozy i fruktozy, ale w znacznej części składają się z wody. Banany mają średni indeks glikemiczny, czyli wcale nie są takie straszne jakby mogło nam się to wydawać. Są też świetnym źródłem błonnika pokarmowego, a przede wszystkim magnezu i potasu. Zaleca się je osobom cierpiącym na skurcze, podwyższone ciśnienie oraz nerwowym. Dobrze wpływają na prace nerek i poprawiają naszą pamięć. Banany podnoszą też nasza odporność dzięki zawartości witaminy C i B, mają też w swoim składzie serotoninę poprawiającą nastrój.

Jeśli jesteś na diecie unikaj dużych ilości tych owoców, ale możesz je jeść jako jeden z mniejszych posiłków np. drugie śniadanie czy podwieczorek. Po treningu owoce te uzupełniają też straty składników mineralnych które tracimy wraz z potem.