Często słyszymy, że grzyby nie mają w sobie nic pozytywnego, a jedzenie ich to tylko rozkosz dla naszych kubków smakowych. To nie do końca prawda. Te skarby z naszych lasów zawierają bowiem dużo witamin ( głównie A, wit z grupy B, C, PP) oraz innych składników mineralnych – sole mineralne, potas, wapń, sód i żelazo. Dodatkowo zawierają błonnik i duże ilości wody.

Niektóre gatunki ( np. podgrzybek, pieczarka, boczniak czy borowik) mają w swoim składzie także betaglukan. Jest to aktywna substancja bioaktywna mająca silne właściwości przeciw utleniające i  neutralizujące wolne rodniki, co działa antynowotworowo. Grzyby boczniaki zawierają natomiast pleuran – substancję, która według wielu naukowców zmniejsza guzy nowotworowe.

Dodatkowo białko zawarte w grzybach obniża poziom złego cholesterolu co chroni nasze naczynia krwionośne przed odkładaniem się tłuszczu. Udowodniono także, że grzyby chronią nas przed cukrzycą.
Mimo tych wszystkich pozytywnych własnościowi grzybów nie należy przesadzać z ich spożyciem, gdyż są ciężkostrawne. Nie powinno się ich podawać dzieciom, osobom starszym oraz mającym problemy z żołądkiem. Nie należy też grzybów popijać alkoholem bo ścina on ich białko, co bardzo obciąża żołądek.