● 1/2 kg marchewki
● 4 łodygi selera naciowego
● 2 pory
● 3 łyżki masła
● 1 l bulionu warzywnego
● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
● 10 dag (4 dość grube kromki) niezbyt świeżego chleba (pszennego lub żytniego)
● gałka muszkatołowa
● sól, pieprz

Marchewki obrać, umyć, pokroić na plasterki. Łodygi selera obrać, pokroić w plasterki (kilka liści odłożyć do dekoracji). Pory oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w krążki.
Masło stopić w rondlu, włożyć marchewkę, seler i por, smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać natkę, oprószyć gałką muszkatołową, solą i pieprzem, gotować 30 minut. Przyprawić.
Chleb pokroić w niedużą kostkę. Resztę masła stopić na patelni, obsmażyć chleb na rumiano. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami. Udekorować liśćmi selera.

Z ryżowymi ziarenkami
Zupa będzie bardziej sycąca, jeśli zostanie podana z białym długoziarnistym ryżem, wymieszanym z ryżem dzikim (łącznie 1 szklanka). Można go ugotować w zupie lub oddzielnie – a wtedy dodać tuż przed końcem gotowania.