● 40 dag mrożonych brokułów
● 30 dag mrożonego zielonego groszku
● 2 duże ziemniaki
● 1 l bulionu warzywnego
● szklanka białego wytrawnego wina
● szklanka śmietany kremówki
● kilka listków bazylii do dekoracji
● sól, biały pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Brokuły i zielony groszek wsypać do rondla, dodać ziemniaki, wlać bulion i wino, oprószyć solą i pieprzem, gotować 25 minut. Przestudzić.
Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać do niej lekko ubitą śmietanę kremówkę, delikatnie wymieszać. Przed podaniem zupę należy mocno podgrzać, ale nie gotować, jeśli trzeba, przyprawić do smaku, udekorować listkami bazylii.

Kluseczki do kremów
Do zup kremów znakomicie pasują kluski royal, czyli omletowe: 3 jajka wbić do miski. Ubijać, wlewając do nich stopniowo 1/2 szklanki śmietany lub mleka. Oprószyć szczyptą soli. Miskę wstawić do garnka z wrzątkiem, trzymać na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Ugotowaną masę wyjąć na stolnicę, ostudzić, pokroić w dużą kostkę lub romby i dodać do kremu.