● 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
● mąka do posypania
● 2 dag świeżych drożdży
● 3 łyżki oliwy
● sól, pieprz
● 2 małe gruszki
● sok z cytryny
● 20 dag kremowego sera (np. gorgonzoli lub danablu)
● 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
● rukola do dekoracji

Przesianą mąkę wymieszać w misce ze szczyptą soli, zrobić dołek. Drożdże pokruszyć i rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Wlać do mąki, wymieszać. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Gruszki dokładnie umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Skropić sokiem z cytryny.
Ser pokroić na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto znów zagnieść na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na kształt pizzy i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Uformować wysoki brzeg. Placek oprószyć lekko mąką. Cząstki gruszek rozłożyć równomiernie na cieście, posypać kostkami sera.
Pizzę piec 20 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i porwanymi na kawałki listkami rukoli oraz lekko uprażonymi w piecu orzechami.