● 1 kg brukselki
● 2 cebule
● szklanka bulionu warzywnego
● 15 dag gorgonzoli
● 15 dag twarożku śmietankowego
● 6 łyżek mleka
● po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
● 2 łyżki masła
● gałka muszkatołowa
● sól, pieprz

Brukselki umyć, oczyścić. Cebule obrać, drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, zeszklić na nim cebulę. Wrzucić brukselki, oprószyć solą i dość obficie pieprzem. Wlać bulion warzywny, wymieszać, przykryć, dusić ok. 15 minut na małym ogniu.
Gorgonzolę rozdrobnić widelcem. Dodać twarożek i mleko, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem serowym polać brukselkę, dokładnie wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia.
Koperek i szczypiorek umyć, otrzepać z wody, grubo pokroić. Posypać zieleniną brukselkę, jeszcze raz przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.