FARSZ:
● 20 dag maku
● 1/2 litra mleka
● 5 dag masła
● łyżka miodu
● 3 łyżki cukru
● łyżka rodzynek
● garść orzechów
● żółtko
CIASTO:
● 30 dag mąki
● szczypta soli
● jajko
● łyżka masła

Farsz: opłukany mak zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Przestudzony zmielić 3 razy w maszynce o drobnym sitku.
W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić, wymieszać z żółtkiem.
Ciasto: z mąki z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw po trochu gorącą wodę, a potem roztopione masło. Przykryć i odstawić na 15 minut. Cienko rozwałkować, powycinać szklanką kółka i nałożyć na nie farsz, zacinąć brzegi.

UWAGA! Tak przygotowane pierogi zamrozić układając pojedynczo np. na tacce. Po 2 godzinach zamknąć je w pudełku. Kiedy będą potrzebne, ugotuj je.

Wrzucać pierogi pojedynczo na osolony wrzątek. Wyjąć z wody, gdy wypłyną na powierzchnię.

Można je polać koglem-moglem i krótko zapiec.