Brukselka to dwuletnia roślina, jej właściwa nazwa to kapusta warzywna brukselska. Wyhodowano ją prawdopodobnie w Belgii i stąd nawiązanie do nazwy stolicy tego kraju. Pochodzi ze skrzyżowania jarmużu i kapusty.

Warzywo to jest skarbnicą zdrowych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim ogromną dawkę witaminy C – 150 g brukselki pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Oprócz tego w brukselce występują też witaminy z grupy B, witaminy młodości czyli A i E, a także K i dużo beta-karotenu. Jest on w naszym organizmie zamieniany na witaminę A bardzo ważną dla naszego wzroku oraz skóry.

W brukselce znajdują się także związki azotowe – indole. Pomagają one w przemianie i wydalaniu estrogenu z organizmu. Jego nadmiary przyczyniają się do powstawania nowotworów pierwsi i jajników. Brukselka ma więc działanie przeciwnowotworowe.

W tym małym i niedocenianym warzywie znajduje się też wiele cennych minerałów m.in. potas, wapń,magnez, cynk, białko. Brukselka jest szczególnie polecana ciężarnym bo ma duże ilości kwasu foliowego.

W składzie brukselki znajdują się też silne przeciwutleniacze, które wspomagają odporność. Jedzenie brukselki ma też pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.

Dodatkowo brukselka ma bardzo mało kalorii, a bardzo dużo błonnika. Warto ją jeść w trakcie diety odchudzającej!

Jeśli ugotujemy ja w wodzie z odrobiną cukru lub mleka i cynamonu straci swój gorzki smak.