SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

30 dag żeberek wieprzowych
pęczek włoszczyzny
40 dag kiszonej kapusty
2 łyżki kaszy jęczmiennej
2 plastry boczku wędzonego
łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pęczek natki pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
sól, pieprz

Włoszczyznę oczyścić, opłukać. Natkę opłukać, otrzepać z wody, połowę posiekać.

Żeberka opłukać, zalać 1 i 1/2 l wody, dodać ziarna pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie, posolić, zagotować. Zebrać szumowiny, dołożyć włoszczyznę i gałązki natki, gotować ok. 40 minut.

Wywar przecedzić, szklankę płynu odlać i wystudzić. Marchewkę pokroić w plasterki. Mięso obrać z kości.

Kapustę odcisnąć (sok zachować), pokroić, włożyć do wywaru, zagotować. Dosypać kaszę i kminek, gotować jeszcze około 20 minut.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni. Skwarki zdjąć, na wytopionym tłuszczu podsmażyć mąkę, zalać wystudzonym wywarem. Podgrzewać mieszając, aż zasmażka się zagęści, połączyć z zupą, zagotować.

Zobacz także:

Dodać mięso z żeberek, pokrojoną marchewkę i skwarki z boczku. Wlać sok z kapusty, przyprawić obficie pieprzem. Posypać posiekaną natką.