● tabliczka deserowej czekolady (10 dag)
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki cukru
● szklanka śmietany kremówki
● 5 dag miętowych landrynek

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Landrynki drobno pokruszyć. Cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Syrop cukrowy wlać do żaroodpornego wysokiego naczynia, dodać czekoladę, masło i podgrzewać 4-5 minut w średniej mocy (sugerowana moc 450 W). Dwa razy zamieszać.
Mieszając, dodawać po łyżce śmietany, podgrzewać jeszcze minutę w tej samej mocy. Dodać pokruszone landrynki, dokładnie wymieszać. Podgrzewać 1 i 1/2 minuty w dużej mocy (ok. 750 W), co 30 sekund zamieszać. Ostudzić.

NASZA RADA

Ostudzony sos można przelać do słoików i przechowywać w lodówce, nawet miesiąc. Przed odgrzaniem sosu słoiki otworzyć. Sos czekoladowy jest doskonałym dodatkiem do lodów, kremu waniliowego czy sernika.