• 4 bakłażany (ok. 1 kg)
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 szalotki
  • 40 dag pomidorów
  • 4 łyżki natki
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do formy
  • sól, pieprz

Bakłażany opłukać, osuszyć, usunąć nasadę łodygi, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wydrążyć, pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć 4 połówki bakłażanów przeciętą stroną do dołu. Smażyć ok. 10 minut, raz obrócić. Pozostałe połówki też usmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
Przygotować kawałek folii aluminiowej takiej wielkości, aby zmieściły się wszystkie połówki bakłażanów, posmarować olejem. Szalotki obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy, włożyć cebulkę, miąższ pomidorów i bakłażanów, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Wsypać tymianek i połowę natki.
Mieszanką napełnić bakłażany, łyżką zrobić miejsce na jajko, wbić po jajku i zapiekać 10–15 min w temp. 200°C. Posypać natką.