Na 12 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka maślanki
  • słoiczek konfitury borówkowej
  • polewa cytrynowa do ciast
  • tłuszcz i mąka do foremek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, potem wymieszać z solą, sodą i makiem.
Jajka utrzeć z cukrem. Wymieszać z miękką margaryną. Wlać maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę z dodatkami, całość wymieszać.
Foremki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Nałożyć masę, na środku zrobić dołki, włożyć po łyżeczce konfitury borówkowej. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Wyjąć z foremek i ostudzić. Polewę rozpuścić według informacji na opakowaniu, posmarować ciasteczka.