Na 12 sztuk
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka maślanki
- słoiczek konfitury borówkowej
- polewa cytrynowa do ciast
- tłuszcz i mąka do foremek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, potem wymieszać z solą, sodą i makiem.
Jajka utrzeć z cukrem. Wymieszać z miękką margaryną. Wlać maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę z dodatkami, całość wymieszać.
Foremki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Nałożyć masę, na środku zrobić dołki, włożyć po łyżeczce konfitury borówkowej. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Wyjąć z foremek i ostudzić. Polewę rozpuścić według informacji na opakowaniu, posmarować ciasteczka.