Na 12 sztuk

  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 10 dag masy marcepanowej
  • białko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka maślanki
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • tłuszcz i mąka do foremek

Marcepan wyrobić z białkiem i połową posiekanych orzechów. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, solą, sodą. Dodać mielone orzechy i 5 dag startej czekolady.
Jajka utrzeć z cukrem i miękką margaryną. Wymieszać z maślanką i mąką z dodatkami.
Foremki przygotować, nałożyć masę, wcisnąć porcje marcepana. Piec 20-25 minut w 200 st C.
Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. Posmarować mufinki, posypać resztą orzechów.