Dynia to bogate źródło witamin i minerałów

Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesiennych stołów. Kochamy ją głównie za smak i wygląd, ale jej największym atutem jest duża zawartość wartości odżywczych i witamin. W 100 gramach surowej lub ugotowanej dyni można znaleźć m.in. witaminę C, B6, A, E i K, a także tiaminę i ryboflawinę. Dynia jest też bogatym źródłem wapnia, żelaza i magnezu – a jej pestki to prawdziwa skarbnica cynku, który ma ogromny wpływ na stan cery i wzmocnienie odporności. Jakie jeszcze witaminy i minerały zawiera dynia?

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6  - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy -  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Żelazo - 0.80/0.57 mg 
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg 
Potas - 340/230 mg
Sód – 1/1 mg 
Cynk - 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Dynia zapobiega nowotworom

Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, któremu zawdzięcza nie tylko swój piękny pomarańczowy kolor, ale również lecznicze właściwości. Podobnie jak wszystkie kartenoidy, beta-karoten jest bardzo silnym antyoksydantem. Neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Warto zwrócić uwagę na różne rodzaje dyni, które różnią się między sobą kształtem i kolorem. – Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej w nim beta karotenu - mówi dietetyk Magda Heba, ekspert Soligrano.

Zobacz najpopularniejsze rodzaje dyni >>>

Dynia pomoże na nadciśnienie i choroby serca

Zawarty w dyni beta-karoten ma też pozytywny wpływ na pracę układu krążenia. Reguluje poziom ciśnienia tętniczego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca (m.in. zawałom).

Pestki z dyni to prawdziwy superfood

Są uznawane za jedne z najcenniejszych nasion – i nic dziwnego, zawierają bowiem mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Pestki z dyni to przede wszystkim bogate źródło cynku, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Pestki z dyni mają też działanie odrobaczające. Zawarte w nasionach substancje eliminują między innymi owsiki czy tasiemce z naszego układu pokarmowego - mówi dietetyk Magda Heba, ekspert Soligrano.

Dynia pomoże ci schudnąć

100 gramów ugotowanej dyni to zaledwie 20 kcal! Oprócz tego dynia właściwie nie zawiera tłuszczu, za to sporo w niej błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego i poprawia przemianę materii, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dynia przeciwdziała zaparciom, a do tego ma właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm.

Zobacz także:

Dynia to prawdziwa królowa kuchni

Miłośnicy gotowania doceniają dynię za to, że można ją wykorzystać na wiele sposobów - do przetworów, dań obiadowych, zup-kremów, a nawet wypieków. 

Sprawdź najlepsze przepisy na dania z dynią:

  • Krem z dyni z mlekiem kokosowym
  • Ciasto dyniowe bez miksera
  • Gęsina na św. Marcina
  • Placek z dynią na kruchym cieście
  • Sernik dyniowy z polewą krówkową
  • Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni
  • Dynia marynowana na 3 sposoby
  • Konfitura z dyni
  • Ciasto dyniowe bez pieczenia
  • Zupa krem z dyni

--