Składniki na 6 porcji 

  • 6 małych cukinii
  • 3 małe pomidory
  • 12 plastrów bekonu
  • 3 cukrowe cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki świeżego majeranku
  • 5 dag startego sera typu ementaler 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz

Cukinie umyć i dwukrotnie naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać i pokroić w talarki.
Naczynie do zapiekania natrzeć łyżką oliwy, ułożyć cukinie, rozchylić jak wachlarz i przełożyć plastrami bekonu, cebuli, pomidorów i czosnku. Skropić resztą oliwy, oprószyć solą i pieprzem, posypać serem i majerankiem. Piec 35 min w temperaturze 200°C.