Smakołyki z owoców lata
Lipiec to miesiąc dla łasuchów. Już dojrzewają maliny, za chwilę będą czarne jagody, porzeczki, agrest. W sam raz na pyszne ciasta i lekkie, aromatyczne desery, które na dodatek przygotujesz szybko i bez trudu.

Bomba śmietanowo-jagodowa Porcja: 368 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 10 porcji Ciasto: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, torebka budyniu waniliowego, słoik dżemu jagodowego
Krem: szklanka białego półsłodkiego wina, 2 łyżki żelatyny, sok z cytryny, 200 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich, 1/2 l śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru Białka ubić z cukrem. Ubijając pianę, dodawać po żółtku i stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180°C. Gdy wystygnie, usunąć papier. Posmarować ciasto dżemem, zrolować i owinąć folią. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Wino lekko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wstawić na 10-15 minut do lodówki.
Owoce opłukać, osączyć. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać do niej owoce i połączyć z zastygającym winem.
Roladę pokroić w plastry; 1/3 odłożyć, pozostałymi wyłożyć salaterkę i umieścić na nich krem. Wierzch przykryć resztą plastrów. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z miski jak babkę. Kruszon z różowego wina Porcja: 172 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 6 osób 2-3 limonki, 1-2 łyżki cukru pudru, 400 g malin, butelka półsłodkiego różowego wina, gazowana woda mineralna, płatki róż do dekoracji (niekoniecznie) Limonki sparzyć, osuszyć, pokroić w krążki. Połowę plasterków przełożyć do dużego szklanego naczynia. Posypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Maliny opłukać, dokładnie osączyć, dodać do limonek. Owoce zalać winem, naczynie dopełnić wodą mineralną, delikatnie wymieszać. Ewentualnie udekorować płatkami róż. Mus malinowo-porzeczkowy Porcja: 204 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 4 osób 400 g malin, 100 g czarnych porzeczek bez szypułek, 4-5 łyżek cukru pudru, 2 białka, sok z cytryny, listki melisy, sól Owoce opłukać, osączyć, zmiksować z łyżką cukru pudru. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Pianę połączyć z masą owocową, doprawić sokiem z cytryny. Mus rozłożyć do pucharków. Udekorować listkami melisy. Malinowy keks Porcja: 313 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 12 porcji 300 g malin, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki śmietany, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki soku z cytryny, tłuszcz i mąka do formy Owoce opłukać, osączyć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając, dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Potem wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.
Podłużną formę natłuścić, oprószyć mąką. Wsypać maliny i włożyć na nie ciasto. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Drożdżowy placek z jagodami Porcja: 336 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Na 12 porcji Ciasto: 60 g drożdży, 4 łyżki cukru, szklanka mleka, 100 g masła, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 2 jajka, cukier waniliowy, skórka starta z cytryny, szczypta soli oraz tłuszcz do formy
Nadzienie: 300 g jagód, żółtko, cukier do posypania Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 2 łyż-kami mleka. Resztę mleka mocno podgrzać razem z masłem. Gorącym płynem zalać mąkę, wymieszać. Na chwilę odstawić.
Żółtka i jajka roztrzepać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Połączyć z zaczynem i wszystko dodać do mąki. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki lub końcówek miksera. Ciasto podzielić na trzy części: dwoma wyłożyć natłuszczoną blachę, trzecią odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody opłukać, posypać nimi placek. Resztę ciasta rozwałkować. Wykrawać z niego paski o szerokości 1 cm i nakładać na ciasto, tworząc kratkę. Posmarować ją żółtkiem. Piec ok. 35 minut w 180°C. Posypać cukrem.
1 z 2

1439
2 z 2

1440
Polecane
„Na plantacji borówek spotkałam swoją dawną miłość. Niestety on już wcale nie chciał wrzucać owoców do mojego koszyczka”
„Podczas lata na wsi moje serce zabiło mocniej. Nasza miłość dojrzewała razem z owocami w wiśniowym sadzie”
„Matka zamiast zdrowych pleców, przywiozła z sanatorium kochanka. Na stare lata babie zachciało się figli”
„W starym pudle z listami odkryłam sekret teściowej. Okłamywała rodzinę przez lata, aż wszystko legło w gruzach”
„Nie poznaję człowieka, z którym przeżyłam wspólnie 42 lata. Mąż przeszedł na emeryturę i kompletnie zdziadział”
„Teściowa przez lata udawała idealną babcię. Do czasu, gdy moje dziecko wróciło od niej z niepokojącym rysunkiem”
„Teściowa przez lata mieszała mnie z błotem. Oddam jej z nawiązką, a zemsta będzie słodka jak pączek w tłusty czwartek”
„Na stare lata zostałam bogatą wdową z Warszawy. Miałam dość żałoby i na emeryturze szukałam męskiego towarzystwa”
„W rocznicę świętowaliśmy wspólne lata, a dzień później skończyłem tę szopkę. Mam dość życia z nieudacznikiem”
„Wszyscy liczyliśmy na hojny spadek, ale matka zakpiła z nas zza grobu. Przez lata zmienialiśmy jej pieluchy na marne”
„Ożeniłem się, bo chciałem uratować honor Olgi. Ona nie miała hamulców, by zostawić mnie z dzieckiem 3 lata później”
„Teść miał mieszkać z nami 3 tygodnie, a wrósł w kanapę na 2 lata. Kazał się obsługiwać i komentował każdy mój krok”
„Masażysta z sanatorium mógł być moim synem, ale dał mi więcej niż mąż przez te wszystkie lata. Niczego nie żałuję”
„Mąż wolał zarabiać grubą kasę, niż spędzić czas z rodziną. Przez lata byłam jego służącą na bankiecie życia”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa