Pieczony rostbef z zimnymi sosami
Pieczona wołowina w najlepszym wydaniu. Jak znalazł na weekendowy obiad!

- Claudia
Porcja: 287 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 8 porcji:
- 800 g rostbefu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 5–6 łyżek oliwy
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 kg ziemniaków
Sos musztardowo-pomidorowy:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka majonezu
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Sos jogurtowo-ziołowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- po łyżeczce posiekanego koperku, bazylii i tymianku
- sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
- sól
- pieprz
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z 2–3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i winem. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki na 3 godziny. Ziemniaki wyszorować, opłukać, pokroić w cząstki. Wysypać na blachę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić pozostałą oliwą, wymieszać. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z lodówki, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć do brytfanki, polać marynatą. Wstawić do piekarnika razem z ziemniakami. Piec ok. 40 minut. Składniki na każdy z sosów wymieszać. Przełożyć do miseczek. Udekorować papryką i ziołami. Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5 minut. Podawać pokrojone w plastry i oprószone solą oraz pieprzem. Osobno podać sosy i pieczone ziemniaki.