Gołąbki z orkiszem i szynką
Gołąbki, ale trochę inaczej. Spróbujcie!
- Claudia
PORCJA: 342 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 8 PORCJI
- 150 g ziaren orkiszu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3–4 gałązki tymianku
- 750 g kapusty (16 dużych liści)
- 8 plastrów gotowanej szynki
- 175 g startego ementalera
- 100 ml śmietany 30 proc.
- masło do formy
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
Ziarna opłukać. Zalać wodą (powinna przykrywać je na 2 cm), dodać 1/2 łyżeczki soli, gotować ok. 15 minut. Osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać ziarna, koncentrat pomidorowy, pomidory, bulion i tymianek. Dusić ok. 30 minut. Pod koniec doprawić pieprzem, pieprzem cayenne i solą. Kapustę rozdzielić na liście, po usunięciu twardszych końcówek gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Osączyć. Nałożyć dwa liście na siebie, następnie położyć plaster szynki i porcję farszu. Posypać serem (część sera odłożyć), zwinąć jak roladkę. Podobnie zrobić resztę gołąbków. Gołąbki ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać resztą sera i polać śmietaną. Przykryć. Piec ok. 40 minut w 180°C.