WIGILIA według Agnieszki Kręglickiej
PORCJA: 355 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 4 PORCJE:
- 2 filety śledziowe
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- kilka liści laurowych
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- cukier
- 2 kwaśne jabłka z czerwoną skórką
- cebula
- sól
- grubo tłuczony pieprz
Śledzie pokroić w kostkę. Oliwę doprawić połową soku z cytryny i pieprzem. Polać nią śledzie. Dołożyć kilka liści laurowych. Odstawić na kilka godzin. Śmietanę doprawić solą, cukrem i pieprzem (powinna być słodko-kwaśna i pieprzna). Jabłka opłukać i razem ze skórką pokroić w kostkę, skropić resztą soku z cytryny. Cebulę obrać, posiekać. Na dnie szklaneczki ułożyć śledzia odsączonego z oliwy, na to kilka kropli śmietany, dalej warstwę jabłek i cebuli, i sporą chmurkę śmietany na wierzchu. Udekorować pieprzem i resztą jabłka.