Red Velvet Cake - ciasto
Białe jak śnieżynka ciasto skrywa w sobie pyszny, ciemnoczerwony sekret. Mniam!

SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
łyżka kakao
łyżeczka soli
czubata szklanka
cukru
2 duże jajka
1,5 szklanki oleju słonecznikowego
szklanka maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
60 ml czerwonego barwnika w płynie
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka octu winnego
łyżeczka sody oczyszczonej
UWAGA! Wszystkie składniki przed pieczeniem należy ogrzać do temperatury pokojowej – najlepiej wyjąć je z lodówki 4 godziny wcześniej. Dna dwóch tortownic o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy.
Ciasto: mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem. W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy widelcem na w miarę gładką masę. W szklance mieszamy ocet i sodę – powstałą pianę natychmiast wlewamy do ciasta i szybko, ale w miarę dokładnie mieszamy. Ciasto rozlewamy po połowie do tortownic i pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formach, wyjmujemy.
UWAGA! jeśli nie macie dwóch tortownic, upieczcie blaty jeden po drugim, zawsze w ostatniej chwili przed przelaniem do form, dodając ocet z sodą. Nie pieczcie jednego ciasta, żeby przeciąć go na dwa blaty – zapadnie się i „zgumowacieje”.
MASA KREMOWA: 20 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
60 dag serka kremowego typu philadelphia lub mascarpone
Składniki kremu również należy ogrzać do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Ucierając, dodajemy stopniowo: cukier, wanilię, serek (jeśli dodajecie mascarpone, nie miksujcie go, tylko wymieszajcie łyżką, żeby się za bardzo nie rozrzedził). Powstałą masę wkładamy do lodówki na 30–45 min, aby lekko stężała. Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu, boki i wierzch również smarujemy kremem. Górę posypujemy okruchami ciasta wyskrobanymi z tortownic (jeśli jest ich mało, ścinamy cienką warstwę z góry blatów) – lub do okruchy mieszamy z pokruszonymi biszkoptami.
Polecane
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Ciasto z czereśniami to pestka dla mojej mamy. Na zaręczyny to ja miałam je upiec, ale wyszła z tego niezła awantura”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Poszłam na wesele dla wyżerki. Chciałam zwinąć ciasto na wynos, a wróciłam z facetem jak z reklamy proszku do prania”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
3 proste ciasta wegańskie. Genialne przepisy na słodkości bez nabiału i innych produktów odzwierzęcych
Dietetyczne ciasto z jabłkami. Oto 4 genialne przepisy, które możesz śmiało zrobić o każdej o porze roku!
Lekkie ciasto marchewkowe na 3 sposoby. Idealne na drugie śniadanie lub prosty deser, którym zachwycisz najbliższych
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa