Składniki na 4 porcje

1/2 kg wieprzowiny z kością
10 dag boczku
20 dag mielonego mięsa
włoszczyzna
20 dag pieczarek
cebula
25 dag czerwonej fasoli
2 ziemniaki
majeranek
łyżka natki
sól, pieprz


Fasolę opłukać, namoczyć na noc w letniej wodzie.
Mięso opłukać, wraz z kością włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, zagotować.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do mięsa. Gotować około 1 godziny. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Dodać do wywaru i całość gotować jeszcze 20 minut. Fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła. Kiedy będzie prawie miękka, dodać do zupy.
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uformować małe kuleczki i wrzucić do gotującej się zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Boczek pokroić na małą kostkę, wraz z pieczarkami i cebulą podsmażyć na patelni, dodać do zupy. Przed podaniem zupę posypać natką.