Składniki na 6 porcji:

  • 30 dag kukurydzy z puszki
  • 20 dag białej fasoli z puszki
  • duży ziemniak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • strąk zielonej papryki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić na plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Masło stopić w garnku. Włożyć cebulę, czosnek, ziemniaka, seler i paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. NASZA RADA:  Do zupy możesz dodać pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka lub pokrojoną w paski wędzoną szynkę.