Składniki na 6 porcji:
- 30 dag kukurydzy z puszki
- 20 dag białej fasoli z puszki
- duży ziemniak
- cebula
- ząbek czosnku
- seler
- strąk zielonej papryki
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić na plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Masło stopić w garnku. Włożyć cebulę, czosnek, ziemniaka, seler i paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. NASZA RADA: Do zupy możesz dodać pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka lub pokrojoną w paski wędzoną szynkę.