Składniki na 6 porcji:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 plastry szynki
  • mały brokuł
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • sól

Kaszę zalać 6 szklankami osolonego wrzątku. Gotować stale mieszając około 20 minut, aż kasza zgęstnieje. Dodać masło i parmezan, wymieszać. Masę przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię dużym nożem.  Brokuł ugotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i wraz z szynką pokroić na paski. Warzywa i szynkę ułożyć na kaszy. Zapiekać ok.15 minut w temp. 190°C. Posypać oregano i prażoną cebulą. Od razu podawać.