Na dwie małe miseczki

  • 25 dag słoniny
  • 3 dag wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • jabłko
  • 3 łyżki curry
  • sól

Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do rondla, wytopić na małym ogniu.
Boczek pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Jabłko obrać, pokroić w półplasterki. Połowę plasterków odłożyć, resztę wraz z boczkiem i cebulą dodać do słoniny. Mieszając podgrzewać na małym ogniu 20 minut. Przelać przez sitko do miseczek.
Odłożone plasterki jabłka wymieszać z curry. Skwarki, cebulę i jabłka (gotowane i z curry) zemleć, dodać do smalcu, wymieszać, przyprawić solą.
Odstawić na 6 godzin, co jakiś czas zamieszać. Smalec podawać z pieczywem i rzodkiewkami.