Składniki na 4 porcje: 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • ew. łyżka rumu
  • masło i tarta bułka
  • cynamon
  • sól

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (20 minut). Osączyć, gorące zmielić, ostudzić. Purée zagnieść z mąką, masłem, żółtkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wyciąć krążki. Powidła wymieszać ze szczyptą cynamonu i rumem. Na każdym krążku ciasta kłaść po łyżeczce musu, złożyć, dokładnie zlepić. Pierożki gotować partiami ok. 8 minut w osolonym wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem z tartą bułką.