Porcja: 172 kcal  

Przygotowanie: 25 minut   

Składniki na 4 porcje:

  • cebula
  • 500 g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 2 garście posiekanej natki lub trybuli
  • 100 ml śmietany
  • 2 tosty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać. Podsmażyć na nim cebulę i ziemniaki. Wlać bulion. Dusić na małym ogniu 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i lekko zmiksować. Natkę lub trybulę dodać do zupy, wlać śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na gorącej oliwie. Rozlaną na porcje zupę posypać grzankami.