Porcja: 285 kcal  

Przygotowanie: 25 minut   

Składniki na 10 porcji:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 50 ml mleka
  • 80 g masła
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 kg wiśni
  • masło i tarta bułka do formy

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut. Jajka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać drożdże, jajka utarte z cukrem i mleko. Miksować, aż masa będzie jednolita. Dodać roztopione masło i miksować jeszcze 5 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy keksówki. Wiśnie opłukać, wydrylować, lekko odcisnąć. Ułożyć na cieście. Delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasto możesz też upiec jako placek – rozłożyć je na szerokiej blasze, a wiśnie umieścić na wierzchu. Po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.