Składniki na 6 porcji

● 1/2 kg makaronu świderki
● łyżka masła
● 2 filety z piersi kurczaka (35 dag)
● 3 łyżki oleju
● po 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej
● po strąku papryki żółtej i czerwonej
● 10 dag żółtego sera
● 3 gałązki tymianku
● 3 jajka
● sól, pieprz 

Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut), odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, osączyć. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki.
Listki tymianku posiekać. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć, przelać zimną wodą, wymieszać z łyżką masła, listkami tymianku i świeżo zmielonym pieprzem. 
Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, zdjąć, pokroić na kawałki. Na tym samym tłuszczu krótko podsmażyć paprykę. Ser pokroić w kostkę. 
Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oleju, nałożyć ugotowany makaron, na wierzchu położyć kawałki kurczaka, obydwa rodzaje fasolki, podsmażoną paprykę, posypać kostkami sera. Jajka roztrzepać w misce z solą i pieprzem, zalać nimi zapiekankę. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Nasza rada
Fasolkę szparagową gotuj zawsze w niewielkiej ilości wody, a wywar wykorzystaj np. do przygotowania zupy jarzynowej lub barszczu ukraińskiego. Wywar daje jej nie tylko smak; zawiera też rozpuszczalne białko.