Składniki na 6 porcji

  • 75 dag moreli
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 12 dag posiekanych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu

Do miski wsypać migdały, cynamon, mąkę, brązowy cukier i zimne pokrojone masło. Wymieszać wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę palcami.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć morele, skropić sokiem z pomarańczy, oprószyć białym cukrem. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub śmietaną.