SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 15 dag rokpola 
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • duży brokuł 
  • łyżka tartej bułki 
  • tłuszcz do formy
  • sól

Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać. W dużym płaskim garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, włożyć brokuły, gotować 3-4 minuty, odcedzić, dokładnie osączyć (brokuły można też ugotować na parze).

Orzeszki uprażyć na suchej patelni, ostudzić, dość grubo posiekać. Ser rokpol drobno pokruszyć, wymieszać z tartą bułką.

Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć brokuły, posypać serem wymieszanym z tartą bułką. Zapiekać w temp. 180 C, aż ser się stopi (10-15 minut).

Przed podaniem brokuły posypać prażonymi orzechami.