Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • tacka śledzi w oleju (8 filetów)
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka octu z białego wina
  • 10 dag krewetek z zalewy
  • garść kiełków fasoli
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyszorować szczotką i osuszyć, wielokrotnie nakłuć widelcem i posmarować masłem. Ułożyć na blasze wyłożonej folią. Piec 40 minut w temp. 200°C. Fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, osączyć, pokroić na kawałki. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno posiekać. Śledzie lekko opłukać, osączyć i pokroić na małe kawałki. Krewetki osączyć z zalewy. Śmietanę wymieszać z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem. Połączyć z krewetkami, śledziami, fasolką, szalotką, kiełkami i szczypiorkiem. Ziemniaki przepołowić, łyżką wyżłobić nieco miąższu i nafaszerować sałatką.