Wodorosty, choć wyglądem często mogą nie zachęcać do spożycia, zawierają mnóstwo dobroczynnych składników. Stanowczym argumentem do wprowadzenia ich do polskiej kuchni jest max. 10 razy większa zawartość wapnia niż w mleku, osiem razy większa podaż żelaza niż w wołowinie. Należy mieć jednak na uwadze, że żelazo w tej postaci jest trudniej przyswajalne.

Wodorosty są przepełnione witaminami tj. witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, składnikami mineralnymi tj. wapń, żelazo, jod. Zawierają też beta karoten i chlorofil wpływający na poprawę trawienia oraz działanie układu krążenia. Niezwykle ważnym składnikiem wodorostów jest kwas alginowy, który pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wodorostom przypisuje się też właściwości antyrakowe, przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
 
UWAGA!
Niektóre wodorosty  to doskonałe źródło jodu oraz sodu, dlatego przed  ich wyborem skonsultować się z lekarzem  powinny osoby z chorobami tarczycy oraz nadciśnieniem.
 
Morze na talerzu
Wodorosty morskie, zależne od ilości dostępnego światła możemy podzielić na trzy grupy:
 
Brunatnice
Zaliczamy do nich wakame, kombu i arami.
Wakame to wodorosty o słodkim smaku. Można używać ich jako zamiennik sałaty. Są doskonałym źródłem wapnia, dlatego szczególnie zaleca się je osobom chorym na osteoporozę. Przed podaniem zaleca się 10 minutowe moczenie.
Arami natomiast lepiej nadaje się do gotowania z warzywami. Występuje w formie brunatnych pasków.
Kombu jest wodorostem poprawiającym smak potraw, ułatwia trawienie.
 
Krasnorosty
Należą do nich rodymenia palczasta oraz nori.
Rodymenia odznacza się fioletowo czerwonymi liśćmi oraz korzenno – orzechowym smakiem. Jest często używana jako dodatek do sałatek, wystarczy tylko starannie umyć liście. Rodymeria ceniona jest zwłaszcza za właściwości zmniejszania poziomu cholesterolu.
 
Nori jest doskonale znane wielbicielom sushi – właśnie ten wodorost jest używany do jego przygotowywania. Bez wcześniejszego moczenia można z powodzeniem używać go do zup i potraw z ryżu. Jest lekkostrawny, ma korzystne działanie na wygląd włosów, skóry i paznokci.
 
Zielenice
Wśród nich króluje sałata morska. Składa się ona z szerokich, zielonych liści, jest bogata w składniki mineralne. Używana do sałatek, zwłaszcza w Japonii.

Wodorosty a odchudzanie.
Ostatnio głośnym tematem jest wpływ wodorostów na odchudzanie. Rzeczywiście, badania dowodzą, że wodorosty mogą być pomocne w redukcji masy ciała. Działają one na zasadzie wypełniania żołądka i zmniejszenia uczucia głodu. Jednak w przeciwieństwie do dotychczas znanych „wypełniaczy” są bombą witamin i składników mineralnych.
 
Z czym to się je?
Wodorosty możemy spożywać na surowo (niektóre wymagają namoczenia) oraz jako dodatki do kanapek i potraw. Doskonale sprawdzają się jako składnik pasztetu, bigosu, gulaszu, ryżu, kasz, potraw z warzyw, sosów, zup, ale też deserów.
 
Zdobycie wodorostów w dzisiejszych czasach nie jest żadnym problemem. Coraz częściej pojawiają się one nawet w dużych supermarketach czy w sklepach internetowych w postaci suszu.