Zimą warto wybierać warzywa strączkowe, które mają formę suszoną. Są to soczewice, soja, ciecierzyca, groch i rożne odmiany fasoli. Zawierają one bardzo duże ilości białka roślinnego oraz witamin z grupy B, magnezu i potasu. Z ciecierzycy można przygotować smakowity hummus, a zupy z soczewicą idealnie rozgrzeją w mroźne dni.

Warto też zwrócić uwagę na mrożonki. Mimo, że nie mają one tylu składników i witamin co świeże to nadal zachowują wiele cennych składników. Należy tylko pamiętać aby odpowiednio krótko je gotować, rozgotowanie szkodzi im bowiem o wiele bardziej niż mrożenie. Gotowe mieszanki idealnie spiszą się na smakowite zupy, a mrożone kalafiory czy brokuły jako dodatek do drugiego dania. Mrożone owoce można wykorzystać do pysznych koktajli.

Również warzywa kiszone, szczególnie kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witaminy E oraz przeciwutleniaczy i związków działających bakteriobójczo i grzybobójczo.
Patrząc na blade pomidory o tej porze roku zwykle nie mamy ochoty ich jeść, alternatywą jest za to przecier pomidorowy. Można go wykorzystać do gotowania zup jak i przygotowania domowego ketchupu.