Do sałat zielonych, surówek, gotowanych jarzyn na zimno

Niezastąpiony składnik wielu sałatek. Ważne, by był przygotowany z produktów najlepszego gatunku.

Na 1/2 szklanki

  • 3 łyżki oleju
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 gałązki świeżej natki lub łyżeczka suszonej
  • łyżeczka musztardy
  • sól, cukier, pieprz

Musztardę wymieszać z olejem. Wlać oliwę z oliwek i ocet winny, dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Natkę opłukać, posiekać. Dodać do sosu, wymieszać.

Nasza rada:

do sosu możemy dodać łyżeczkę majonezu lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę bazylii, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki, a dla zaostrzenia smaku rozgnieciony ząbek czosnku. Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.