Do deserów czekoladowych i owocowych

Znakomicie pasuje do gruszek lekko obgotowanych w syropie, do kisielów, musu czekoladowego, a nawet do biszkoptu. Podajemy go w osobnym naczyniu.

Na 1 i 1/2 szklanki

  • szklanka mleka
  • 3-4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 dag masła
  • aromat waniliowy lub laska wanilii

Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego lub z miąższem wyjętym z laski wanilii. Przecedzić.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.
Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia. Mieszając lekko wystudzić.