Składniki na 8 porcji

  • 1 i 1/2 cytryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag mielonych migdałów
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 2-3 herbatniki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka z cytryny i limonki do dekoracji

Dużą cytrynę dokładnie wyszorować, naciąć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować 45 minut. Ostudzić, obrać, podzielić na cząstki, usunąć pestki, miąższ zmiksować na mus.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać najpierw zmielone migdały z proszkiem, potem mus cytrynowy. Białka ubić ze szczyptą soli, pianę wymieszać łyżką z mieszanką migdałową.
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Formę z kominkiem (o średnicy 22-24 cm) posmarować masłem i posypać startymi herbatnikami. Wlać masę, piec 50 minut temperaturze 180°C.
Z cukru pudru i soku wyciśniętego z 1/2 cytryny utrzeć gęsty lukier. Ciasto wyjąć z formy, wystudzić, polukrować. Ozdobić skórkami cytrusowymi. Do środka można włożyć pisanki.