Składniki na 4 porcje

  • 2 papryki
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 20 dag sera typu feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 plastry polędwicy sopockiej
  • 3 gałązki bazylii
  • pomidor
  • 8 liści sałaty
  • 5 dag kiełków, np. pszenicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 12 kromek chleba tostowego
  • sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić z pestek. Ułożyć na blasze skórką do góry i piec w piekarniku, aż sczernieją. Przestudzić, obrać ze skórki.
Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w plastry. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, najlepiej rowkowanej, bakłażany smażyć 3, a cukinię 1 min.
Warzywa włożyć do miski, oprószyć solą. Pomidor pokroić na 8 plasterków. Sałatę umyć i osuszyć. Bazylię posiekać.
Ser utrzeć z jogurtem, oliwą i bazylią, przyprawić solą i pieprzem. Tosty zrumienić.
Każdy tost posmarować pastą serową, na 4 rozłożyć po plastrze polędwicy, liściu sałaty oraz po 2 plastry pomidora. Przykryć 4 tostami, rozłożyć sałatę, warzywa i posypać kiełkami. Przykryć pozostałymi tostami.
Kanapki przekroić po przekątnej i spiąć wykałaczkami.