Składniki na 4 porcje

  • 8 kromek razowego chleba, najlepiej wieloziarnistego
  • 4 plastry Szynki Litewskiej lub Szynki Familia Morliny
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • garść kiszonej kapusty (można też użyć kawałek kapusty białej lub pekińskiej)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • sól, kminek

Gałązki koperku opłukać, dobrze osuszyć i drobno pokroić. Masło utrzeć z koperkiem i szczyptą soli. Kilka nasion kminku wymieszać z majonezem.
4 kromki chleba posmarować masłem koperkowym, a cztery majonezem.
Ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na plasterki i ułożyć na kromkach z majonezem.
Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i pokroić, ale nie za drobno. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukać zimną wodą.
Białą lub pekińską oczyścić i poszatkować. Białą przelać na sicie wrzącą, lekko osoloną wodą i dokładnie osączyć.
Kapustę (białą, pekińską lub kiszoną) rozłożyć na ogórkach. Przykryć plasterkami szynki i kromkami chleba z masłem.