Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

  • niepełna szklanka mąki
  • 7,5 dag zimnego masła
  • łyżka cukru
  • żółtko
  • tłuszcz do tortownicy
  • szczypta soli
    Krem:
  • 15 dag twarożku
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru pudru
    Galaretka:
  • butelka wytrawnego białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 70 dag jasnych winogron

Ciasto: mąkę, masło w kawałkach, cukier, sól i żółtko szybko zagnieść z łyżką wody, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści, lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko stężało.

Galaretka: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek, osuszyć. Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.