Porcja: 650 kcal    

Przygotowanie: 3 godziny  

Składniki na 12 porcji

  • 5 łyżek masła
  • 70 g pistacji (niesolonych)
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 600 ml lodów truskawkowych
  • 300 g sorbetu truskawkowego
  • 250 g truskawek

Masło stopić. Z bakaliami włożyć do blendera i grubo zemleć. Folią spożywczą pokryć tortownicę. Wylepić ją 1/3 masy, mocno dociskając do dna. Obłożyć lodami. Wyrównać. Przykryć kolejną warstwą masy orzechowej. Na masę orzechową nałożyć sorbet, wierzch wyrównać i znów nałożyć warstwę masy. Wstawić na godzinę do zamrażalnika. Truskawki opłukać, po usunięciu szypułek pokroić w plasterki. Udekorować nimi wierzch tortu.