Porcja: 394 kcal    

Przygotowanie: 40 minut

Składniki na 20 porcji:


Spód:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek masła
  • 50 ml słodkiej bitej śmietany
  • 50 g migdałów
  • 50 g bez

Wypełnienie:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml gęstego jogurtu
  • 400 g dwukrotnie mielonego twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 400 ml kremówki
  • 1 i 1/2 kg małych truskawek

Czekoladę roztopić. Wymieszać z masłem, śmietaną oraz grubo posiekanymi migdałami i pokruszonymi bezami. Masą wylepić spód tortownicy. Chłodzić godzinę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać z jogurtem. Twaróg połączyć z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny oraz jogurtem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Truskawki przekroić wzdłuż na pół. Połowę z nich ustawić pionowo na spodzie. Zalać masą serową. Chłodzić 4–5 godzin. Udekorować resztą truskawek.