Składniki:

  • 300g truskawek
  • 6 białek
  • szklanka cukru pudru
  • śmietana 30%, 250 g
  • serek mascarpone 250 g
  • łyżeczka octu

Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru i łyżeczką octu. Sztywna masę wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy dwa równe okręgi. Pieczemy je w temperaturze 150 stopni w piekarniku przez około 20 minut. Uważaj, żeby beza nie zarumieniła sie zbyt mocno. Jeśli tak się dzieje zmniejsz koniecznie temperaturę. Po upływie 30 minut zostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do osuszenia. W tym czasie przygotowujemy mase śmietanową - ubijamy ja na wysokich obrotach z mascarpone i cukrem. Bezowe krązki przekładamy masą, plasterkami umytych i pokrojonych truskawek. Dekorujemy także wierzch ciasta. Smacznego!