SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

CIASTO:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko

MASA:

  • 1/2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 kg dojrzałego agrestu
  • szklanka cukru

Ciasto: z mąki usypać kopczyk, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno małej tortownicy. Ponakłuwać widelcem, piec na złoto (ok. 20 minut) w temp. 200°C.

Masa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Agrest umyć, nożyczkami usunąć ogonki i resztki kwiatostanu. Garść owoców odłożyć, resztę zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują. Wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki. Mleko roztrzepać, wymieszać z resztą wystudzonej galaretki i odłożonym agrestem. Na ciasto wylać białą masę, wstawić do lodówki. Gdy całkiem zastygnie, na wierzch wyłożyć masę zieloną. Wstawić do lodówki na godzinę.