SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

CIASTO:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do foremek

NADZIENIE:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 15 dag sera rokpol
  • 15 dag startego żółtego sera, np. gouda
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Ciasto: mąkę z solą przesiać przez sito, dodać zimne masło, posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.

Foremki do tartaletek lekko natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wypełnić ziarnami fasoli, piec 15 min w temp. 200°C. Ostudzić, zdjąć folię razem z fasolą.

Nadzienie: szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rokpol pokroić w kostkę.

Na tartaletki wyłożyć szpinak, posypać rokpolem i żółtym serem. Piec około 25 minut w temp. 200°C.

Zobacz także: