Składni

  • paczka gotowego kruchego ciasta
  • kilogram śliwek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • serek mascarpone (małe pudełko)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder (łyżeczka do posypania)
  • 1 jajko

Formę smarujemy odrobiną masła, wykładamy gotowym ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 185 stopni. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy, i lekko podsmażamy na łyżce masła. Po 10 minutach odkładamy na bok. Na patelni topimy pozostałe masło, dodajemy cukier. Mieszamy, czekamy aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy mascarpone, śmietanę, mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy jajko, mieszamy. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie, zalewamy masą z patelni. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut w 190 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem!