Składniki:

1,4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
125 g masła
szczypta soli
1/3 szklanki wody

krem:

3 szklanki mleka
50 g  masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2  jaja
1 budyń waniliowy

ok 0,5 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa


Zagnieść kruche ciasto ze składników na ciasto. Użyć lekko schłodzonego masła pokrojonego w kostki. Ciasto zawinąć w folie i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem kremu. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną mieszankę 1 szklanki mleka z budyniem, jajkami i mąką (pszenną i ziemniaczaną). Chwilę pogotować i wystudzić masę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na uprzednio wysmarowaną masłem i przyprószoną bułką tartą formę do tarty (ok. 26 cm średnicy) i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
Na wystudzone ciasto nałożyć masę, a następnie ułożyć na niej umyte i pozbawione szypułek truskawki. Na truskawki delikatnie wlać uprzednio przygotowaną i przestudzoną galaretkę. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.