SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 30 dag młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 15 dag małosolnych ogórków
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 pęczka koperku

SOS: 

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego 
  • łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować. Sparzyć na sicie wrzącą wodą, dokładnie osączyć. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki dymki obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić na plasterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.

Sos: musztardę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzu. Wlać oliwę, wymieszać, jeszcze raz przyprawić.
Kapustę, marchewkę, dymkę, ogórki i koperek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Odstawić na 30 minut.

NASZE RADY

Surówkę możemy posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Będzie bardzo smaczna z dodatkiem kiełków soi czy rzodkiewki. n Zamiast sosu winegret dobry będzie też sos majonezowy. Po 100 ml majonezu i naturalnego jogurtu wymieszać z 1-2 łyżkami musztardy, przyprawić sokiem z cytryny i solą.