Składniki na 10 porcji

  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego 
  • 1/4 kostki masła 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 6 jajek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag rodzynek
  • 35 dag truskawek
  • 2 tabliczki białej czekolady (20 dag) 
  • sól
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżki galaretki z porzeczek

Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, ucierając dodawać żółtka. Dodać ser i mąkę, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serową, piec ok. godziny w temp. 170°C.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówką.
Sernik ozdobić polewą, obłożyć truskawkami, boki posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę podgrzać, posmarować nią truskawki.