Składniki na 10 porcji
- 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
- 1/4 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag rodzynek
- 35 dag truskawek
- 2 tabliczki białej czekolady (20 dag)
- sól
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 5 dag płatków migdałowych
- 3 łyżki galaretki z porzeczek
Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, ucierając dodawać żółtka. Dodać ser i mąkę, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serową, piec ok. godziny w temp. 170°C.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówką.
Sernik ozdobić polewą, obłożyć truskawkami, boki posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę podgrzać, posmarować nią truskawki.