● średni seler korzeniowy (20 dag)
● 2 małe buraki
● mały słoik marynowanej dyni
● 5-6 liści zielonej sałaty
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 5 łyżek soku z cytryny
● 6 łyżek oliwy
● cukier
● sól, pieprz

Buraki umyć, zalać gorącą osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić dwoma łyżkami soku z cytryny, wymieszać. Marynowaną dynię osączyć z zalewy na sitku. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Resztę soku z cytryny rozetrzeć z dużą szczyptą cukru, soli i pieprzu. Dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Salaterkę wyłożyć listkami zielonej sałaty. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej buraki, seler oraz marynowaną dynię. Polać sosem winegret, delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać obficie posiekaną natką pietruszki.